Graviditetsundersøgelser

I slutningen af graviditeten vil du som tvillingegravid blive tilbudt jævnlige undersøgelser. Hvilke undersøgelser og hvor hyppigt varierer naturligvis fra hospital til hospital. Typisk vil du i slutningen af graviditeten blive ultralydsscanning og at få “kørt en strimmel” hver eller hver anden uge.

Ultralydsscanning

– giver vha. korte lydbølger et billede af børnene, moderkage, navlestrege m.m. Scanningerne bruges i slutningen af graviditeten til løbende at holde øje med fostervægt og -stilling, sådan at man holder øje med at begge børn vokser, som de skal. Man kan også vurdere barnets trivsel ved at se på blodgennemstrømning i navlestreng, moderkage og sågar børnenes blodkar samt mængden af fostervand. Ved ultralydsscanninger kan man (afhængig af hvordan børnene ligger) også se deres køn (men man behøver ikke…)

Få kørt en strimmel – CTG-cardiotokografi

Ved en CTG (Cardio-Toco-Graf) undersøgelse måler man livmoderens sammentrækninger (veer) samtidig med at man måler begge børns hjertelyd. Dette giver et indtryk af børnenes umiddelbare tilstand og hvorvidt fødslen så småt er på vej. Undersøgelsen foregår ved, at man få en masse elektroder på maven og så ligger man i ca. 20-30 minutter, mens en printer udskriver ens veer og børnenes hjertelyde (en strimmel). Nogle gange holder den op med at skrive – hvis børnene flytter på sig.

Under fødslen vil man holde øje med børnenes hjertelyd på samme måde.

Dette indlæg blev udgivet i Gravid, Graviditet og tagget , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.