Sådan reducerer du tvillingers søskendejalousi

Søskendejalousi kan ikke undgås, men her er mine bedste forslag som psykolog og tvillingemor til, hvordan du kan reducere dine tvillingers tilbøjelighed til at rivalisere:

  1. Anerkend barnets følelser og tillæg dem ikke motiver, de ikke har overfor hinanden, som f.eks. at de rivaliserer om din opmærksomhed – børn er styret af behov for selv at få og ikke behov for at andre ikke skal have.
  2. Gør ikke forskel – tag hensyn til deres behov (også hvis de har behov for at få “det samme som”).
  3. Vis hvert enkelt barn, at det er unikt for dig – og ikke bare én i flokken. F.eks. “du er jordens dejligste Freya – og jeg elsker dig på den helt særlige Freya-måde”.
  4. Afvis aldrig den ene, fordi du er optaget af den anden – giv i stedet mulighed for at deltage, men selvfølgelig ikke afbryde. Det er for hårdt for et barn, at blive afvist af sin mor/far og sin medtvilling.
  5. Hvis de ikke vil dele mor/far, så prøv at inkludere og skabe et fællesskab mellem dig/Jer og begge børn samtidig, fremfor en tosomhed mellem dig og det ene barn. Så er I tre om at tage hensyn til de behov, der er og hjælper hinanden og styrker deres prosociale adfærd overfor hinanden.
  6. Giv alenetid og tosomhed, når det ikke er på bekostning af medtvillingen.
  7. Lær dem at kærlighed ikke er en afmålt ressource eller en eksklusiv aftale mellem to mennesker – jo mere man giver, des mere har man.
  8. Fokuser på at styrke deres samarbejdsevner (f.eks. ”hvor er I gode til at vente på hinanden”), fremfor at invitere til konkurrence (f.eks. ”hvem kan først få flyverdragt på?”)
  9. Undgå sammenligninger – de fleste oplever, at de ikke kan undgå at komme til at sammenligne deres børn, men vær opmærksom på at gøre det mindst muligt og gør det ikke overfor børnene.
  10. Håndtere konflikter med fokus på, at deres indbyrdes forhold bliver styrket af måden, du håndtere konflikten på – fremfor kun at have fokus på, at løse problemet.
  11. Ros dem ikke foran hinanden – ros af den ene, kan opleves som indirekte kritik af anden.
  12. Prøv at vende motivationen væk fra, hvad den medtvillingen får eller har og hen imod, hvad det enkelte barn selv har lyst til eller brug for. Hvis f.eks. den ene siger, ”jeg har ikke fået lige så meget X som min bror”, så spørg ”hvor meget X har du brug for/lyst til”?
  13. For nogle er det hjælpsomt at lave regler om, hvornår den ene får lov at sidde ved siden af mor til aftensmaden, eller få lov at trykke først på elevatorknappen eller hvad det nu måtte være, at de kan konkurrere indbyrdes om. F.eks. kan reglen være, at det på ulige dage altid Tvilling B, der vælger først og på lige dage er det altid Tvilling A, der vælger først. De lidt større førskole børn lærer hurtigt at spørge til, hvilken slags dag det er og den slags regler kan forebygge mange konkurrencebaserede konflikter mellem dem.
Dette indlæg blev udgivet i Børnehavebarn, Skolebarn, Tumling, Tvillingeskabet og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.