Slynger, vinkler eller bæreseler?

En vikle er et langt stykke stof (4-6 meter), der vikles om barnet og den, som bærer. En babyslynge er et faconsyet stykke stof, som justeres med ringe eller evt. spænde. Begge er beregnet til at bære spædbørn og tumlinge.

Til mange formål er en god babyslynge eller vikle bedre end bæreseler. Det skyldes, at børnene kan skifte mellem adskillige liggende og siddende stillinger. Derfor kan man lade børnene tage en hel lur, liggende i en slynge eller vikle, mens de kan komme op at sidde i den, når de er vågne og nysgerrige.

Derudover er understøttelsesfladen i siddende stilling større end på bæreseler, hvilket betyder at vægten af børnenes krop og hoved fordeles bedre over bagdel og lår.

De liggende stillinger i slynger og vikler kan bruges lige fra nyfødt, mens bæreseler samt de siddende stillinger i slynge og vikle tidligst må bruges fra børnene udvikler hovedkontrol, typisk fra 4 ugers alderen (senere for præmature børn).

Både slynger og vikler kan bruges til begge børn samtidig.

Med slynger bruger man to, så der er ét barn i hver. Det er umiddelbart praktisk, da hver slynge kan indstilles separat, så man frit kan tage et barn ned ad gangen, f.eks. for at pusle. Finindstillingen giver også mulighed for at amme to børn samtidig, f.eks. i ”indianerstilling”, med benene ude under mors arme. Polstrede kanter på slyngen er typisk en ulempe, da polstringen ikke kan trækkes gennem ringene, hvorfor slyngen ikke kan strammes ordentligt til. Skulderstykkerne kan godt være polstrede, og skal fordele vægten over hele den voksnes skulder.

Med en vikle sidder begge børn i samme lange stykke stof, blot i hver sin ”fold”. Viklen giver rigtig god vægtfordeling ved længere gåture, men er mindre praktisk, når børnene skal placeres eller ammes.

Derudover har slynger og vikler alle de samme fordele som seler: tryghed, nærhed, den voksnes bevægelser, duft og hjertelyd tæt på – og det praktiske aspekt, når børn og varer skal bæres på trappe, når elevatoren er i stykker, eller når der bare ikke er plads til tvillingebarnevognen.

Hvad er lettest at lære at bruge? Det er en smagssag, så afprøv gerne begge dele under graviditeten.

Forfatter: Marianne Mogensen, www.fysiodesign.dk (med bl.a. syvejledning til gratis download)

Dette indlæg blev udgivet i Baby, Udstyr og tagget , , af Helle Birkholm-Buch. Bogmærk permalinket.

Om Helle Birkholm-Buch

Tvilling.Info drives af Helle Birkholm-Buch: cand.psych., aut. psykolog, Specialist i Klinisk Psykologi, Børnesagkyndig, selvstændig praktiserende psykolog og tvillingemor. Helene Schwarz Frederiksen: cand.pæd. i pædagogisk psykologi, tvillingefaglig rådgiver, underviser, foredragsholder og tvillingemor. Både Helle og Helene har forsket i tvillinger: Helle er den eneste psykolog i Danmark, som har præsenteret forskning på The International Congres for Twin Research: I 2004 vandt Helle "The Galton Award" på kongressen for verdens hidtil største nationale undersøgelse af kommunale tilbud til flerlingefamilie i 98% af danske kommuner. I 2012 præsenterede Helle et litteraturstudie om betydningen af tvillinger atypiske symmertriske tilknytning - deres indbyrdes tilknytningsmønstre - i forbindelse med skolestart. Helene har i 2019 lavet den største nationale undersøgelse af danske skolers holdninger og praksis i forhold til tvillingers skoleplacering i hhv. hver sin eller samme klasse med deltagelse af knap halvdelen af alle danske skoler. Det er vores personlige oplevelse af mangel på lødig information om tvillingeforholdet og tvillingers udvikling, som er motivationen bag at drive Tvillinger.Info som et videnskabeligt funderet non-profit site baseret på frivilligt arbejde. Helle er til hverdag selvstændig praktiserende psykolog http://birkholm.dk/, hvor hun arbejder med individuel, par- og familieterapi. Spørgsmåls besvares via Tvillinger.Infos Facebook side - så alle får glæde af svaret. Personlig henvendelse kan ske på email.