En vikle er et langt stykke stof (4-6 meter), der vikles om barnet og den, som bærer. En babyslynge er et faconsyet stykke stof, som justeres med ringe eller evt. spænde. Begge er beregnet til at bære spædbørn og tumlinge.
Til mange formål er en god babyslynge eller vikle bedre end bæreseler. Det skyldes, at børnene kan skifte mellem adskillige liggende og siddende stillinger. Derfor kan man lade børnene tage en hel lur, liggende i en slynge eller vikle, mens de kan komme op at sidde i den, når de er vågne og nysgerrige.
Derudover er understøttelsesfladen i siddende stilling større end på bæreseler, hvilket betyder at vægten af børnenes krop og hoved fordeles bedre over bagdel og lår.
De liggende stillinger i slynger og vikler kan bruges lige fra nyfødt, mens bæreseler samt de siddende stillinger i slynge og vikle tidligst må bruges fra børnene udvikler hovedkontrol, typisk fra 4 ugers alderen (senere for præmature børn).
Både slynger og vikler kan bruges til begge børn samtidig.
Med slynger bruger man to, så der er ét barn i hver. Det er umiddelbart praktisk, da hver slynge kan indstilles separat, så man frit kan tage et barn ned ad gangen, f.eks. for at pusle. Finindstillingen giver også mulighed for at amme to børn samtidig, f.eks. i ”indianerstilling”, med benene ude under mors arme. Polstrede kanter på slyngen er typisk en ulempe, da polstringen ikke kan trækkes gennem ringene, hvorfor slyngen ikke kan strammes ordentligt til. Skulderstykkerne kan godt være polstrede, og skal fordele vægten over hele den voksnes skulder.
Med en vikle sidder begge børn i samme lange stykke stof, blot i hver sin ”fold”. Viklen giver rigtig god vægtfordeling ved længere gåture, men er mindre praktisk, når børnene skal placeres eller ammes.
Derudover har slynger og vikler alle de samme fordele som seler: tryghed, nærhed, den voksnes bevægelser, duft og hjertelyd tæt på – og det praktiske aspekt, når børn og varer skal bæres på trappe, når elevatoren er i stykker, eller når der bare ikke er plads til tvillingebarnevognen.
Hvad er lettest at lære at bruge? Det er en smagssag, så afprøv gerne begge dele under graviditeten.
Forfatter: Marianne Mogensen, www.fysiodesign.dk (med bl.a. syvejledning til gratis download)